Sila layari website rasmi syarikat :
COKLAT-COKLAT KELUARAN FULL ONE
PENGEDAR & STOKIS DIPERLUKAN
COKLAT BALAK EMPING JAGUNG
COKLAT BAR PANJANG BADAM & KACANG
COKLAT BAR BESAR EMPING JAGUNG
KEBAIKAN
COKLAT
COKLAT
MAKANAN BERKHASIAT
Coklat bukan sahaja sejenis makanan
yang berkhasiat tetapi juga menyumbang kepada pemakanan yang seimbang
berdasarkan kepada asas pemakanan berikut:-
- Lemak merupakan 35% pengambilan tenaga secara purata
- Protein kira-kira 15% daripada pengambilan tenaga
- Karbohidrat kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga
Maka coklat boleh menyumbangkan:-
LEMAK KOKO DLM COKLAT MERENDAHKAN PARAS KOLESTEROL
Lemak koko dalam coklat mengandungi
38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang berperanan
merendahkan paras kolesterol di dalam darah.
Sementara asid sterik iaitu asid
lemak tepu yang terkandung di dalam lemak koko pula mempunyai kesan neutral
terhadap paras kolesterol.
BAHAN ANTI
KEROSAKAN GIGI DLM COKLAT
Melalui kajian yang dijalankan
didapati bahawa coklat mengandungi bahan anti-kerosakan gigi seperti tannin,
kasein dan asid oksalik.
Tannin ialah sejenis bahan yang
menghalang pembiakan bakteria yang akan membentuk plak dan asid di dalam
mulut. Asid yang terhasil daripada proses
pemecahan makanan oleh bakteria merupakan punca kerosakan gigi. Plak adalah sisa-sisa makanan yang
melekat pada gigi akibat tindakan bakteria.
Kasein di dalam coklat sus pula
bertindak mengurangkan kerosakan gigi dengan menghalang pertumbuhan plak dan
seterusnya mengurangkan pengeluaran asid.
Kasein juga membantu dalam
pertumbuhan gigi.
Asid oksalik merencatkan pengeluaran
enzim bakteria dan seterusnya menghalang pengeluaran asid.
COKLAT MUDAH CAIR DALAM MULUT
COKLAT MUDAH CAIR DALAM MULUT
COKLAT MENGURANGKAN RISIKO SAKIT JANTUNG
Coklat dan serbuk koko mengandungi
phenol sejenis bahan kimia yang membantu mengurangkan risiko sakit
jantung. Phenol bertindank dengan menghalang
lemak seperti zat di dalam aliran darah daripada teroksida dan menyumbat
arteri.
COKLAT
MAKANAN PENUH TENAGA
Coklat mengandungi nilai tenaga yang tinggi dalam bentuk mudah dan padat. Oleh itu, ia amat sesuai dijadikan makanan gantian semasa menjalankan aktiviti luar seperti mengembara, mengikuti ekspedisi pendakian, bersukan serta aktiviti-aktiviti rekreasi yang lain. Coklat merupakan bekalan makanan mudah yang boleh dimakan bila-bila masa dan di mana jua.
Coklat mengandungi nilai tenaga yang tinggi dalam bentuk mudah dan padat. Oleh itu, ia amat sesuai dijadikan makanan gantian semasa menjalankan aktiviti luar seperti mengembara, mengikuti ekspedisi pendakian, bersukan serta aktiviti-aktiviti rekreasi yang lain. Coklat merupakan bekalan makanan mudah yang boleh dimakan bila-bila masa dan di mana jua.
PERBANDINGAN
KOKO
Sejumlah besar koko yang dinikmati
dalam bentuk coklat, lazat rasanya dan mengandungi kebaikan semula jadi. Secara perbandingan, sekeping coklat
susu mengandungi lebih kandungan protein berbanding dengan sebiji pisang,
sebatang lobak merah, sebiji oren, sebiji epal atau sejumlah kismis dengan
berat yang sama.Kajian telah membukitkan bahawa
coklat mengandungi khasiat makanan yang seimbang.
Sumber: Chocolate: Facts On Health and Nutrition For
Educators dan Health Professionals, Chocolate Manufacturers Association of the
U.S.A.
Minuman koko mengandungi kafein yang
lebih rendah berbanding dengan minuman-minuman lain yang terdapat di pasaran
Sumber:
Bowes and Church's Food Values of Portions Commonly Consumed, 14th Ed.,
1985. The Latest Caffein Scorecard, HHS Publication No. (FDA 84-2184,
1984)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan